Planul de nutriție HiPP, pas cu pas

Pentru introducerea hranei complementare

Potrivit ultimelor descoperiri științifice, experții în nutriția sugarilor și copiilor recomandă aceleași principii pentru copiii care prezintă risc de a dezvolta alergii la fel ca și pentru cei care nu prezintă acest risc! 1

• Nu introduceți alimente complementare înainte de 17 săptămâni și nu mai târziu de 26 de săptămâni. 1
• Deoarece nu există dovezi științifice convingătoare care să demonstreze că evitarea sau întârzierea introducerii alimentelor cu potențial alergizant crescut (de ex. pește, ouă) reduce riscul de apariție al alergiilor, această practică nu mai poate fi recomandată. 2
• Expunerea timpurie a sistemului imunitar al sugarului la alergeni străini, stimulează dezvoltarea toleranței și poate chiar preveni alergiile. 3
• Introduceți alimentele complementare pas cu pas - introducerea unui ingredient nou la o distanță de timp față de anteriorul, permite părinților să detecteze reacțiile la alimente. 1
Conceptul nutrițional HiPP pas cu pas este potrivit în special pentru introducerea alimentelor complementare la masa de prânz.

Referințe:
1 Fewtrell M et al. Complementary Feeding: A Postion Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. JPGN 2017;64: 119–132
2 Koletzko B et al. Nutrition and physical activity of infants and breastfeeding women. [German] Monatsschr Kinderheilkd 2016; (Suppl 5): 164:433-457
3 FKE Research Institute of Child Nutrition, Dortmund. Recommendations for Infants‘ Nutrition 2013