Preparați în siguranță formula pentru sugari
Formulele pentru sugari nu sunt sterile, acestea conțin cantități mici de germeni. Acest lucru presupune că formulele pot să conțină și cantități minuscule de germeni patogeni. Pentru a preveni proliferarea acestor germeni în formula gata de băut, este importantă pregătirea și manipularea formulei ținând cont de măsurile de siguranță.
Reguli de igienă de bază
(Referințe 1-6)
- Curățați suprafața de lucru și folosiți săpun și apă caldă pentru a vă spăla bine mâinile.
- Nu preparați formula de lapte în apropierea produselor alimentare crude sau în locul unde acestea din urmă au fost manipulate.
- Preparați o masă proaspătă de lapte de fiecare dată și hrăniți copilul imediat.
- Aruncați resturile. Nu folosiți cantitatea rămasă de la o masă la alta. Nu depozitați formula preparată în frigider.
- Evitați cu orice preț păstrarea caldă a formulelor deja preparate prin folosirea unui termos sau a unei gentuțe termoizolante.
- Curățați bine biberonul, tetina și inelul imediat după folosire..
- Este recomandat să fierbeți din când în când tetinele din cauciuc/ latex (nu este necesar pentru tetinele din silicon).
- Urmați întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj.
- Folosiți strict cantitățile de pulbere și apă menționate în tabelul de dozare. Acest lucru este important pentru aportul de nutrienți și pentru digestibilitatea formulei.
- Folosiți doar măsura dozatoare din pachet.
- Nu încălziți laptele în cuptorul cu microunde (risc de arsuri).
Sfat pentru când sunteți plecați
Luați apă fiartă într-un termos curat și bine închis precum și pudra gata proporționată. Să aveți la dumneavoastră biberonul curat și uscat.
- dacă este necesar, preparați o masă proaspătă și hrăniți copilul imediat.
Alternativ: oferiți copilului formule gata preparate, care pot fi administrate la temperatura camerei.
Referințe:
1 Koletzko B et al., Monatsschr Kinderheilkd 2016; 164:433-457.
2 Schnakenburg K et al., Monatsschr Kinderheilkd 2005; 153:495-500. 3 Bührer C et al., Monatsschr Kinderheilkd 2014; 162: 527-538.
4 EFSA, EFSA Journal 2004; 113:1-35.
5 BfR, Stellungnahme Nr. 040/2012.
6 Agostoni C et al., JPGN 2004, 39:320-322.